W ramach realizacji zadań z programu Szkoły Promującej Zdrowie grupa uczniów z klas 3a, 3b i 1a uczestniczyła w warsztatach kulinarnych, które odbyły się 16 marca w Zespole Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Zawodowego im. Stefana Żeromskiego. Celem warsztatów było zobaczenie, poznanie, a także przygotowanie zdrowych posiłków.
Po przyjściu na miejsce zostaliśmy niezwykle mile przywitani przez p. Pawła Wrotkowskiego, p. Anitę Wiśniewską oraz uczennice Technikum Żywienia i usług gastronomicznych. Pan Paweł przedstawił plan warsztatów po czym zaczęła się najważniejsza, praktyczna część. Pozytywnych emocji, zachwytów było co niemiara. Prawie wszyscy uczniowie stwierdzili, że po raz pierwszy samodzielnie przygotowują bogaty, dwudaniowy, zdrowy posiłek i deser – zupę ze świeżych ogórków, kotlety z kaszy jęczmiennej i jajek, dip z rzodkiewką oraz kisiel pomarańczowo-marchwiowy. Podzieleni na grupy pod czujnym okiem p. Pawła oraz uczennic dokonywali obróbki potrzebnych produktów, w międzyczasie słuchając cennych wiadomości na temat zdrowych posiłków. Dzięki perfekcyjnie ułożonej pracy ( zasługa prowadzących warsztaty) w ustalonym czasie, z wielkim apetytem wszyscy spożywali smaczny, apetycznie wyglądający, a przede wszystkim zdrowy obiad.
Uczniowie wraz opiekunem G. Tyszkiewicz