„Program dla szkół” to działanie polegające na dostarczaniu dzieciom owoców i warzyw oraz mleka i produktów mlecznych. To kontynuacja dotychczasowych programów „Owoce i warzywa w szkole” i „Mleko w szkole”.
Program ma propagować wśród dzieci zdrowe nawyki żywieniowe poprzez udostępnianie im produktów mlecznych oraz owocowo-warzywnych, tak, by dzieci od najmłodszych lat polubiły ich naturalny smak. Dzieci z klas I-V otrzymują bezpłatnie, kilka razy w tygodniu przez 20 tygodni w roku szkolnym, owoce i warzywa oraz soki, a także mleko i przetwory mleczne. Program ma kreować prozdrowotne postawy i zachowania dzieci, dlatego są im udostępniane produkty o wysokich walorach zdrowotnych, świeże i niskoprzetworzone:
– owoce (jabłka, gruszki, truskawki, śliwki) i warzywa (marchew, rzodkiewki, papryka, pomidorki,
kalarepa) oraz soki,
– mleko spożywcze oraz naturalne produkty mleczne: jogurt, kefir, serek twarogowy.
Zachęcamy do zapoznania się z materiałami edukacyjnymi programu.